Trys Keturiose Benedicte Maurseth
12/05 2012

Europa Festival Utrecht dag 3: Nordic Night

Benedicte Maurseth + Trys Keturiose

Folk / Traditioneel + Polyfonie / Noorwegen & Litouwen

19:30-20:10 Benedicte Maurseth
20:20-21:00 Trys Keturiose

Let op: Deze concerten vinden plaats in de Sint Willibrordkerk
Minrebroederstraat 21
3512 GS Utrecht
www.sintwillibrordkerk.nl

Voor € 25,- kunt u een combinatieticket voor alle vier concerten op deze avond kopen (Benedicte Maurseth en Trys Keturiose + de concerten van Kaja + Sväng later op de avond in RASA).
Koop hier uw combinatieticket

Benedicte Maurseth
Muziek van de duivel uit Noorwegen

Ooit ging het strijken van de hardingfele, de viool uit het Noorse Hardanger, gepaard met wild voetengestamp. Volgens de legenden was het de duivel zelf die muzikanten het rijkversierde instrument (ingelegd parelmoer, kunstig houtsnijwerk) leerde bespelen. Zo verleidde hij het volk tot drinken, dansen en vechten. Toen deze fele-traditie een kleine eeuw geleden wegzakte, pakten serieuze, in de muziek zélf geïnteresseerde muzikanten de fele weer op. Benedicte Maurseth bespant nu eeuwenoude instrumenten met darmsnaren en bespeelt ze met een barokstrijkstok. Zo klinken de opwindende stukken die zij nu speelt net als vroeger, maar gepolijst en kundig voorzien van 21-ste eeuws raffinement.

Benedicte Maurseth is one of the Norwegian musicians who aim to revive the hardingfele (Norwegian violin) tradition. The pieces sound like they used to, although they are more polished and with a 21st-century refinement.

Trys Keturiose
Bezwerende polyfonie van Litouws vrouwen-ensemble
Stevig samen zingen, en dan ook nog eens meerstemmig - de dorpsvrouwen en hun dochters in Litouwen doen dat al decennia lang niet meer. Heel jammer, vond Daiva Vyčinienė, en twintig jaar geleden richtte zij het vocaal ensemble Trys Keturiose op. Vyčinienė draagt de eretitel ‘koningin van de surtatines’. Surtatines zijn meerstemmige liederen met schurende samenklanken; de kunstig vervlochten stemmen zingen verschillende teksten tegen elkaar in. Dat lijkt chaotischer dan het klinkt, want het tempo van de melodieën is meestal laag, net als dat van de bijbehorende statige dansbewegingen. Die combinatie roept een sfeer op van krachtige schoonheid, of noem het voorname stoerheid.

The Lithuanian tradition of women singing together has been all but lost. Daiva Vyčinienė started the polyphonic ensemble Trys Keturiose, which combines slow, intertwining melodies with stately dance movements.

Vermelde prijzen zijn voorverkoopprijzen. Verkoop aan de deur en reserveren kost € 2,- extra. 

Zaal open 19:00

Aanvang 19:30

Entree € 19,00

Share