Junko Ueda Namgyal Lhamo
26/09 2013

Festival RASAMania!: Junko Ueda & Namgyal Lhamo

Mystieke klanken uit Japan en Tibet

Traditioneel / Japan & Tibet

19:45 Inleiding door Wieland Eggermont De lezing door Wieland Eggermont is helaas gecanceld. 

Junko Ueda is een begenadigd speelster van de satsuma-biwa, een Japanse luit die meestal wordt bespeeld met een groot driehoekig plectrum. Zij studeerde bij de legendarische Kinshi Tsuruta. Daarnaast beheerst ze de boeddhistische shomyo-zang, een soort vocale rituele muziek.
Na een boeddhistische invocatie vertolkt Junko Ueda een deel van de 12e-eeuwse Heike Monogatari – de geschiedenis van Heike. Dit is een beroemd ridderverhaal uit de Japanse literatuur over de triomfen van de Heike-clan. Ze zingt met expressieve stem en geselt de zijden snaren van haar luit met krachtige slagen ter ondersteuning van de ernst en de schoonheid van dit verhaal.

De Tibetaanse zangeres Namgyal Lhamo heeft de bijnaam de ‘Nachtegaal van Tibet’. Zij genoot haar opleiding aan het de door de Dalai Lama opgerichte Tibetan institute for the Performing Arts in het Indiase Dharamsala. In de film 'Seven Years in Tibet' uit 1997 is haar stem te horen in de filmmuziek. Ze speelt de hoofdrol in de film Drapchi (2012). Namgyal Lhamo vertolkt traditionele volks- en klassieke liederen, waarbij zij zichzelf begeleidt op de Tibetaanse luit dranyen

Junko Ueda is a Japanese singer and satsuma-biwa player, presenting Japanese traditional biwa music (story-telling) and shomyo Buddhist chanting. A musical performance of Junko Ueda extends Japanese ancient sound into modern times.

Popularly known as 'The Nightingale of Tibet' Namgyal Lhamo is an acclaimed exponent of Tibetan traditional singing and Tibetan Opera. She performs solo and is accompanied on stage by her voice, the Tibetan lute (Dranyen) and her independent spirit

Zaal open 19:30

Aanvang 20:30

Entree € 14,00

Share