Nieuws

RSS
+/-

Doek valt definitief voor wereldmuziekpodium RASA

03 november 2016

Met pijn in ons hart presenteren wij de laatste maanden met werelmuziekprogrammering op dit podium. RASA heeft een woelige periode doorgemaakt. Eind september werd duidelijk dat de gemeente het negatieve subsidieadvies van de adviescommissie cultuurnota overneemt en de subsidie aan RASA stopzet per 1 januari 2017.

Wereldmuziek zal voor Utrecht behouden blijven in een nieuwe stedelijke programmeringsraad. Het Utrechts Muziek Overleg (het overlegorgaan van muziekpodia en -festivals in de stad) is door de gemeente aangewezen om dit onderdeel te waarborgen en te organiseren. De Raad van Toezicht van RASA heeft het vertrouwen dat daarmee de wereldmuziek een passende inbedding zal krijgen in de stad.

Daarnaast hebben we in de afgelopen tijd vele gesprekken gevoerd met culturele partners in Utrecht. Velen gaven aan mee te willen denken en zich sterk te willen maken voor behoud van het pand aan de Pauwstraat voor de culturele sector. Recent kwam een afvaardiging bijeen, wat heeft geresulteerd in een breed gedragen oproep aan de gemeente om toch vooral te zorgen dat de locatie een culturele herbestemming krijgt.

We houden u de komende tijd via de website en nieuwsbrief op de hoogte hoe deze twee trajecten verder verlopen. Schrijf u dus vooral in op de nieuwsbrief op deze website.

Alle betrokkenen bij RASA wensen u de komende maanden nog een aantal mooie, inspirerende en avontuurlijke concerten toe. 

Marion Beltman
Interim directeur 

+/-

Doek valt definitief voor wereldmuziekpodium RASA

28 september 2016

Afgelopen vrijdag is bekend gemaakt dat het college van de gemeente Utrecht het advies van de commissie Van Dockum over de verdeling van cultuursubsidies in de periode 2017-2020 volgt. Daarmee neemt de gemeente het advies over om de subsidie aan de Stichting RASA te beëindigen. Hiermee valt het doek voor RASA als uniek podium voor niet-westerse muziek.

Het college onderschrijft wel dat het van belang is om de programmering van niet-westerse muziek voor de stad te waarborgen en vindt dat wereldmuziek op alle podia een plek zou moeten krijgen. De gemeente heeft het Utrechts Muziek Overleg (het overlegorgaan van muziekpodia en -festivals in de stad) gevraagd een plan te maken voor een stedelijke programmeringsinstantie die wereldmuziek in Utrecht gaat programmeren. Daarvoor reserveert de gemeente de komende twee jaar € 100.000,- per jaar.

Jan Ravesteijn, voorzitter van de Raad van Toezicht van RASA, vindt het advies van de cultuurcommissie nog steeds onbegrijpelijk. “Het hierboven genoemde besluit van het college repareert dit in beperkte mate. Per definitie betekent dit een aderlating voor de wereldmuziek”. 

Niet-westerse muziek
RASA is ten dele verheugd dat de programmering van niet-westerse muziek in ieder geval niet verdwijnt uit de stad, maar vindt het wel zorgelijk dat het budget hiervoor fors minder is dan het programmabudget dat RASA tot nu toe daarvoor kon inzetten. Samen met het Utrechts Muziek Overleg wil RASA onderzoeken hoe de kennis en het netwerk van RASA optimaal ingezet kan worden om de continuïteit en kwaliteit van programmering van niet-westerse muziek en het daarbij behorende publieksbereik voor de stad te waarborgen.

Podium Pauwstraat
Anderzijds is RASA zeer teleurgesteld dat de gemeente de Utrechtse Vastgoed Organisatie heeft gevraagd een nieuwe bestemming voor het pand aan de Pauwstraat te vinden.

Jan Ravesteijn: “Het zou doodzonde zijn dat door dit besluit het mooie muziekpodium Pauwstraat zou verdwijnen. De gemeente erkent dat er de laatste jaren veel is geïnvesteerd in het pand. Het zou enorme kapitaalvernietiging zijn als daar de komende jaren geen gebruik van wordt gemaakt.”

RASA wil zich dan ook nadrukkelijk inzetten voor behoud van het podium voor cultuur en met name voor muziek. RASA gaat begin oktober in gesprek met een aantal belangrijke spelers in de cultuursector en zou graag zien dat zij een initiatiefgroep ‘Podium Pauwstraat’ oprichten die daarvoor een plan bij de gemeente indient en dit plan inbrengt op de Raadsinformatiebijeenkomst op 27 oktober.

RASA beschikt over een van de beste zalen van Nederland: een vlakke vloertheater, maar qua techniek geoutilleerd als een hedendaagse popzaal.  Bovendien bezit het podium professionele audio- & video-opname apparatuur. Het is een intiem en laagdrempelig podium met een uitstekende akoestiek en flexibele zaal. Daarmee is het uitermate geschikt als podium voor kleinschalige, avontuurlijke muziek in de breedste zin des woords. Maar ook bijvoorbeeld voor kleinkunst en debat. Een dergelijk podium moet behouden blijven voor het Utrechtse muzikale ecosysteem, zodat de artistieke groeiketen intact blijft (waar deze voor de popmuziek ook geborgd is en blijft).

+/-

Burgemeester van Zanen neemt op 7 juli de petitie voor RASA in ontvangst

05 juli 2016

Al ruim 8300 handtekeningen voor behoud RASA!

Op donderdag 7 juli wordt om klokslag 19.45 uur op het Utrechtse stadhuis aan

Burgemeester Van Zanen de petitie voor behoud van RASA als Utrechts podium aangeboden. De petitie is al door ruim 8250 personen ondertekend en dit aantal loopt steeds verder op. Op 7 juli wordt de actuele stand bekend gemaakt.

De petitie wordt op ludieke wijze aangeboden door Tamara de Bruijn, directeur van RASA en twee Utrechtse RASA-promotors. RASA laat met de handtekeningen en de presentatie hiervan zien dat het veel steun heeft in en buiten de stad Utrecht.

Avontuurlijk podium
De aanbieding wordt omlijst met een optreden van Steven Kamperman, Artist in Residence bij RASA, en MC DanielDit wordt het eerste en een uniek optreden van twee artiesten die in RASA een avontuurlijk podium vinden. 

RASA legt zich niet neer bij het standpunt van de adviescommissie dat wereldmuziek steeds meer een vaste plek heeft gevonden op reguliere podia en festivals. De consistente wereldmuziek programmering maakt RASA tot een uitzonderlijk podium in het Nederlandse muzieklandschap. In Utrecht levert RASA met haar avontuurlijke programmering een waardevolle bijdrage aan de pluriformiteit van het aanbod. Dezelfde culturele diversiteit in zowel programma als publieksgroepen is nergens anders in Utrecht te vinden.

Streetjam en publiek
Op donderdag worden er vanaf 19.30 tientallen artiesten en kunstenaars verwacht op het Stadhuisplein. Er kan zomaar een spontane streetjam ontstaan volgens RASA.

Steunbetuigingen
RASA is aangenaam verrast zoveel steun te hebben gekregen uit zoveel verschillende hoeken, binnen en buiten Utrecht. De afgelopen weken is de petitie massaal ondertekend en gedeeld, in RASA zelf, op festivals en via social media. Er zijn prachtige berichten gestuurd en steunbetuigingen voor de camera ingesproken. Deze zijn o.a. te zien op de facebookpagina www.facebook.com/RASAUtrecht/

De komende tijd zullen al deze mooie berichten op de website bij elkaar worden gebracht. De petitie blijft doorlopen tot eind september. U kunt nog steeds uw steun betuigen door te tekenen op petities.nl/petitions/ik-steun-rasa

+/-

Nummer 45 van RASA Top 45!

12 juni 2016

Cigdem Aslan

RASA viert dit seizoen haar 45-jarig bestaan! Om dat te vieren sluiten we dit seizoen af met een feestelijk en zeer divers programma. Vandaag is de laatste dag en ook het laatste nummer in onze Top 45! Hekkensluiter is de promotor voor Turkse en Koerdische muziek: Deniz Yildirim. Zij heeft gekozen voor het vrolijke nummer Uşaklı Kız van Cigdem Aslan.

De eerste keer
'Ik heb er behoorlijk over moeten nadenken, het zijn er namelijk behoorlijk wat, van Erkan Ogur tot Habib Koite. Maar iets wat er bovenuitsteekt is nogal persoonlijk. Dat was namelijk de eerste keer dat ik in RASA samen met de afdeling programmering & marketing heb geprogrammeerd. Ik heb toen de hele beleving van het zoeken naar een Rasa-waardig optreden meegemaakt, de spanning van het voorwerk, durven op je muzikale gevoel te vertrouwen en het delen met een groot publiek. De zaal zat vol! Daarna kwam ze op het podium, de engelachtige Cigdem Aslan met eerste klas muzikanten: Michalis Cholevas, Michalis Kouloumis, Ruven Ruppik en Alexandros Papadimitrakis grotendeels ook woonachtig in Nederland, "the Low Lands" heeft ook best veel mooi talent. Het was een mooie ontmoeting en ook een begin van een reeks mooie ontmoetingen in Rasa. Hier een video weliswaar niet met de bezetting in RASA, die is wel op de foto te zien.'

+/-

Nummer 44 van RASA Top 45!

11 juni 2016

Sierra Maestra

RASA viert dit seizoen haar 45-jarig bestaan! Om dat te vieren sluiten we dit seizoen af met een feestelijk en zeer divers programma vandaag en morgen nog! Vijfenveertig dagen lang publiceren we één nummer uit de lijst van 45 nummers met 45 favoriete RASA-ervaringen. Cuba-expert Eli Silvrants van Jazzconexion kwam met een hele lijst aanzetten, zoals Omar Sosa op het Voodoo to go Festival in 2015, de Bijlmer Steelband op een kindermiddag eerder dit jaar en Septeto Santiaguero (september 2013). Maar er kan maar één nummer de nummer 44 zijn. Wij kiezen voor een nummer van Sierra Maestra die ze gezien heeft in RASa in 2007. 'Dit was, denk ik, de eerste band die ik in RASA zag, exact in de bezetting van deze foto, met Jesus Alemany op trompet.'

+/-

Nummer 43 van RASA Top 45!

10 juni 2016

Jambinai

RASA viert dit seizoen haar 45-jarig bestaan! Om dat te vieren sluiten we dit seizoen af met een feestelijk en zeer divers programma vandaag tot en met 12 juni. Vijfenveertig dagen lang publiceren we één nummer uit de lijst van 45 nummers met 45 favoriete RASA-ervaringen. Fotograaf Maarten Mooijman houdt van muziek die niet onder één noemer is te vangen en is bij RASA dus wel aan het goede adres.

Bijzondere mix
'Voordat ik bij RASA ging fotograferen was ik regelmatig te vinden op de Pauwstraat. Ik heb daar hele mooie concerten meegemaakt van onder meer Vershki Da Koreshki, Vinicius Cantuaria, Klezmatics, Frank London Zmiros trio, Carla Kihlstedt, Ben Goldberg trio en Ava Mendoza. Ik houd erg van muziek die niet in hokjes te plaatsen is; bijzondere samenwerkingen of een bijzondere mix van verschillende muziekstijlen. Mijn keuze voor de top 45 is niet iets uit het verleden, maar een band van nu: JAMBINAI. Jambinai zag ik voor het eerst in RASA in 2014. Fantastisch hoe traditionele Koreaanse instrumenten, als de Haegeum, Piri en de Geomungo worden gebuikt in experimentele post-rock. Het concert in RASA was overweldigend, ik zat dicht op het podium waardoor ik er helemaal in op kon gaan. Ze spelen zelfs een zeer strak rocknummer met alleen een gitaar, geomungo en een triangel!! (terug te zien bij VPRO Vrije Geluiden, nummer Naboorak). Deze clip is een nummer van het nieuwe album Hermitage. Ze spelen al op aardig grote festivals en ik hoop dat ze meer erkenning krijgen. Ze zouden niet misstaan op Lowlands of Le Guess Who?".

+/-

Nummer 42 van RASA Top 45!

09 juni 2016

Lilian Vieira

RASA viert dit seizoen haar 45-jarig bestaan! Om dat te vieren sluiten we dit seizoen af met een feestelijk en zeer divers programma vandaag tot en met 12 juni. Vijfenveertig dagen lang publiceren we één nummer uit de lijst van 45 nummers met 45 favoriete RASA-ervaringen. Muziekjournalist Rik van Boeckel denkt met plezier terug aan het optreden van de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira die haar album presenteerde in januari 2014.

Samba Soul
'Ik heb het nummer Longe van haar solodebuut uit 2014 genomen. In mijn recensie voor Jazzism schreef ik erover: João Parahyba (Trio Mocoto) neemt Lilian mee naar de basis van de Samba Soul zoals in Longe.' In mijn interview met haar (ook voor Jazzism) zegt ze: "João Parahyba, percussionist van het trio, was een held uit de periode waarin ik opgroeide. We kregen een subsidie voor een uitwisselingsproject met Braziliaanse musici. Met hem hebben we onder andere Longe opgenomen." Longe is het tweede nummer van het album, ik heb 't net weer eens gedraaid en het is zo'n song die je meteen pakt, door haar stem maar ook door die lekkere Braziliaanse melodie en groove, ingezet door
Marijn van der Linden op akoestische gitaar.
De CD presentatie was in januari 2014 in RASA en dat was een waar feest.' 

+/-

Nummer 41 van RASA top 45!

08 juni 2016

Cellist Hank Roberts

RASA viert dit seizoen haar 45-jarig bestaan! Om dat te vieren sluiten we dit seizoen af met een feestelijk en zeer divers programma op 9 - 12 juni. In aanloop hiernaar presenteren we 45 dagen lang een lijst van 45 nummers van favoriete RASA-ervaringen. Muziekjournalist Mischa Andriessen denkt met plezier terug aan de concerten van de Crakow Klezmer Band en Tarhana met Theodossi Spasov. Een bitterzoete herinnering heeft hij aan het optreden van de eigenzinnige cellist, improvisator Hank Roberts samen met de Franse jazzgitarist Marc Ducret en de Amerikaanse drummer Jim Black op 13 maart 2008.

'Ik denk aan Jim Black die met een muziekdoosje op zijn snare een onvergetelijk geluid voortbracht tijdens een optreden met Hank Roberts en Marc Ducret dat wegens een gevallen en daardoor wat valse cello verder enigszins de mist in ging'.